Opbouw route

'Fietsen langs abdijen met een erkend abdij- of trappistenbier' is in Vlaanderen en gedeeltelijk in Wallonië uitgestippeld op basis van het fietsknooppuntennetwerk.  Sinds begin 2023 zijn er ook fietsknooppunten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waarvan we gebruik maken. Verkeerd rijden met de fietsknooppunten is haast onmogelijk. Op het fietsnetwerk zijn routes uitgetekend en de plaatsen waar twee fietswegen elkaar kruisen, vormen een knooppunt. Elk knooppunt heeft een nummer en langs de routes staan bordjes die verwijzen naar een volgend knooppunt. In Limburg zijn ze blauw, in de andere provincies vind je groene bordjes. Enkel om een abdij te bereiken die niet aan het fietsknooppuntennetwerk is gelegen, wordt even afgeweken van het fietsnetwerk. 

Verder maakt de route gebruik van het RAVEL-netwerk, trajecten van het vroegere Rando-Velo netwerk en enkele zelf uitgetekende trajecten over veelal rustige wegen. 

De 'Réseau Autonome des Voies Lentes' (RAVeL) is een comfortabel en veilig netwerk voor voetgangers en fietsers, aangelegd op jaagpaden en oude spoorlijnen. Soms lopen de RAVeL-trajecten parallel met het fietsknooppuntennetwerk.

Het Rando-Velonetwerk (RV-netwerk) is een netwerk van Waalse langeafstandsfietsroutes, dat onderweg wordt aangeduid met blauw-geel geschilderde tekens op verkeers- en elektriciteitspalen. Op sommige trajecten zijn de tekens niet altijd meer zichtbaar omdat ze onvoldoende worden onderhouden. Daarom zijn de routes die gebruik maken van het RV-netwerk volledig uitgeschreven in de routebeschrijving.